- Volgens het CBS waren bouwkavels in het vierde kwartaal van vorig jaar bijna 14 procent duurder dan een jaar eerder.
- Sinds het vierde kwartaal van 2023 neemt de prijsstijging elk kwartaal toe, constateert het statistiekbureau.
- Deskundigen wijzen er al langer op dat een tekort aan bouwgrond de woningbouw in Nederland in de weg zit. Dat stuwt de prijzen.
- Lees ook: Start nieuwbouw laat steeds langer op zich wachten, nadat vergunning is verleend
De prijzen van nieuwbouwkavels zijn in het vierde kwartaal van vorig jaar opnieuw flink gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was de bouwgrond 13,7 procent duurder dan een jaar eerder.
Een kwartaal eerder bedroeg de stijging nog 11,4 procent. Sinds het vierde kwartaal van 2023 neemt de prijsstijging elk kwartaal toe, constateert het statistiekbureau.
Vergeleken met het jaar 2015 zijn de prijzen van nieuwbouwkavels inmiddels bijna verdubbeld.

Deskundigen wijzen er al langer op dat een tekort aan bouwgrond de woningbouw in Nederland in de weg zit. Dat stuwt de prijzen.
Gemiddeld prijs nieuwbouwkavel: €767 per vierkante meter
De gemiddelde prijs van een nieuwbouwkavel ligt inmiddels op 767 euro per vierkante meter. In de onderstaande tabel is te zien dat er wel verschillen zijn tussen soorten woningen.
Zo is de gemiddelde kavelprijs voor een tussenwoning het hoogst, met een vierkantemeterprijs van 1.236 euro. De kavelprijs van een vrijstaande woning is relatief laag met een gemiddelde van 456 euro per vierkante meter.

Sterkste stijging kavelprijs voor nieuwbouw in Zuid-Holland
Woningcorporaties hebben herhaaldelijk aangestipt dat zij onvoldoende betaalbare bouwgrond zien voor hun nieuwbouwplannen. Ze wilden daarom dat de overheid ervoor zorgt dat beroepsprocedures voortaan korter duren en de provincies en het Rijk meer zeggenschap opeisen als het gaat om bouwtempo en -locaties.
Van de provincies springt vooral Zuid-Holland eruit. Daar lagen de kavelprijzen vorig jaar meer dan 117 procent hoger dan in 2015. Ook in Utrecht, Noord-Holland en Gelderland pakt die vergelijking fors uit. De kleinste prijsstijging werd geregistreerd in Overijssel, waar de prijs sinds 2015 gemiddeld met 46 procent is opgelopen.
